Garnalen vissen en zeehonden kijken op Texel

Bent u benieuwd hoe het er aan toe gaat, op een vissersschip? En wilt u kans maken om een  zeehond van dichtbij te zien? Ga dan mee op garnalenvangst. Een belevenis voor jong en oud!

De vangst sorteren

Vanuit de haven van Oudeschild varen we het wad op, voor een tocht van zo’n twee uur. We gooien de netten uit op zee en na een half uurtje halen we ze weer op. Tijdens het legen van het net aan boord van het schip krijgt u tekst en uitleg over de vangst. Als eerst worden de garnalen gesorteerd in een speciale machine. Wat overblijft is de ‘bijvangst’: verschillende visjes, krabben en zeesterren. Er is alle tijd om deze in onze open aquaria/leefbakken te bewonderen, aan te raken en te ruiken, voor ze weer overboord gaan.

Garnalen koken, pellen en eten!

De gevangen garnalen koken we meteen aan boord. Ze gaan in een grote kookpot met zeewater. Eenmaal gekookt krijgen ze hun mooie roze kleur en hun kromme vorm.

Aan boord kunt u ze zelf pellen en proeven. Als u wilt mag u een zakje ongepelde garnalen mee naar huis nemen om daar verder te genieten van deze zilte lekkernij.

Zeehonden spotten
Wel eens een zeehondenkop zien opduiken uit de golven? Of een groep zeehonden zien liggen zonnen op een zandbank? Op de terugweg varen we langs de plekken waar de zeehonden graag even uitrusten. Door de geringe diepgang van de kotters kunnen we er vlakbij komen, maar zonder ze natuurlijk te verstoren. Houdt u de camera paraat voor unieke foto’s! Bij hoog water zwemmen de zeehonden soms zelfs naast het schip, want ze zijn vaak erg nieuwsgierig en niet bang voor de kotters. Met een beetje geluk ziet u ze van heel dichtbij.

Prijzen

De kosten zijn €12.50 p.p. Kinderen 3 t/m 10 jaar €10.00 p.p.